Следвайте Гласове в ТелеграмВсе по-често иновативно мислещи фермери по света се

...
Следвайте Гласове в ТелеграмВсе по-често иновативно мислещи фермери по света се
Коментари Харесай

Фермерите прибягват до пчели роботи за опрашването

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Все по-често новаторско мислещи фермери по света се насочват към роботи за опрашване на своите насаждения, вместо към медоносните пчели. Техните причини са свързани с понижаване на натиска върху популацията на скъпите инсекти. Не всички експерти обаче намират метода за сполучлив.

В изгарящата утринна горещина Тай Саде четка авокадовите дървета, които скоро ще опраши изкуствено. Като част от мошав – групова плантация в централен Израел – фермерът е създател на софтуерна компания на име BloomX. Казва, че компанията е намерила метод механично да опрашва културите по метод, сходен на този на пчелите.

„ Ние не заместваме пчелите… а по-скоро предлагаме на фермерите по-ефективни способи за опрашване и понижаваме зависимостта от медоносните пчели “, споделя той.

Намаляваща популация

Три от всеки четири култури, отглеждани по света за произвеждане на плодове или семена за консумация от индивида, разчитат, най-малко частично, на живи опрашители. И точно пчелите, без значение дали са медоносни или диви, правят главната работа. Доколкото е известно, пчелите дават отговор за към 75% от опрашването на растенията, които обезпечават прехраната на индивида – плодове, ядки и зеленчуци, отглеждани в градини. Останалите инсекти, като оси и пеперуди, съставляват останалата четвърт.

За страдание пчелните популации непрекъснато понижават. Фактори за това са въздействия като изменението на климата, използването на пестициди. На доста места по света медоносната пчела е мощно наранена и от паразити – акар на име вароа.

Да дойдат роботите

Технологията на BloomX е ориентирана главно към две култури – боровинки и авокадо. Тя им разрешава да бъдат опрашвани, даже в случай че броят на локалните пчели е доста дребен.

Основният артикул на компанията се назовава „ Robee “. На пръв взор наподобява като огромна косачка за трева, която се бута. Има две механични рамена, които стърчат от двете страни. Те вибрират и когато минават около боровинките, ги карат да отделят прашеца си. Твърди се, че равнището на вибрациите е проектирано да имитира това на земните пчели – най-ефективните опрашители на боровинките.

Това е единствено един от множеството роботи, които се създават на доста места по света за изкуствено опрашване. Повечето от тях разчитат на някакъв тип програмен продукт с детайли на изкуствен интелект, GPS навигация, вероятно и приложение за смарт телефон. Някои системи допускат слагането на датчици, тъй че опрашването да се прави в най-подходящото време.

Въвеждането на изкуствено опрашване посредством роботи, които имитират работата на пчелите, може да помогне да се решат доста от проблемите, произлизащи от намаляването на пчелната популация. Не единствено това; може да се понижи и потребността от мобилно пчеларство – това е практиката на транспортиране на пчелните кошери по нивите и овощните градини, с цел да „ работят “ по опрашването им.

Това сигурно е гледната точка на Ейлам Ран, съгласно която ние, хората, „ тикаме пчелите тук-там, където те не би трябвало да са в действителния живот “. Рам също се занимава с роботизация на опрашването. Нейната технология е още по-дръзка: служи за събиране на пъстър прашец и съхраняването му в продължение на години, без той да се утежни.

„ Можем да съберем най-хубавия прашец в най-подходящото време, с цел да опрашим цветовете, когато е нужно “ споделя Ран. „ Можем да създадем това за ябълки, череши, бадеми, шамфъстък и нашите машини работят с висока точност “.

Ран показва, че това е добра вест освен за фермерите, само че и за пчелите. „ Индустриалните монокултури не са уместно място за подем на насекомите. Напротив – това ги убива “.

Ако пчелите не биват принуждавани да „ работят “ с култури, с които в естествения свят не биха се хранили, това би трябвало да облекчи натиска върху популацията и да им разреши да се върнат към метода, по който би трябвало да живеят – по този начин, както е в естествения свят. Същевременно роботите ще разрешат на фермерите да отглеждат реколтата си умерено.

Съмнителен напредък

Естествено, не всички са съгласни, че това безусловно е напредък. „ Ако здравето и благосъстоянието на пчелите са значими за нас, тогава изкуственото опрашване е значително излишно “, споделя Даян Дринкуотър от Британската асоциация на пчеларите. „ Пчелите опрашват добре в продължение на милиони години, основно гратис, като се изключи „ подкупа “, предлаган от цветята под формата на нектар “, прибавя тя. „ Някои култури с висока компактност обаче се възползват от миграционното опрашване, което пък обезпечава прехраната на доста пчелари “.

Според Дринкуотър, пчелите си остават съвършени опрашители, осигуряващи работна мощ, която може да бъде превозена, с цел да опрашва ранните култури, а това може да усили добивите. В подмяна на работата, която правят, медоносните пчели получават нектара и прашеца, които събират, до момента в който летят от цвят на цвят, с цел да се изхранват и да оцеляват през зимата.

Инфо: technews.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР